Barn- och
Fritidsprogrammet

Bygg- och
Anläggningsprogrammet

Ekonomiprogrammet

El- och
Energiprogrammet

Handels- och
Administrationsprogrammet

Hantverksprogrammet

Hotell- och
Turismprogrammet

Humanistiska programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och
Livsmedelsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Vård- och
Omsorgsprogrammet

Hotell- och turismprogrammet


Hanna Svensson fixar frukost till alla gästerna.

Hotell- och turismprogrammet kanske är något för dig?

Programmet infördes på västerviks gymnasium hösten 2011. Innan kunde man välja det som inriktning i tvåan men nu har det alltså ett alldeles eget program.Första året på Hotell- och Turismprogrammet får man lära sig alla grunderna inom hotell och turism och man arbetar mycket med muntliga presentationer och inledningar. Man får också lära sig om hur de olika branscherna fungerar.

Du kommer också att få lära dig att använda PowerPoint som är ett väldigt viktigt redskap inom detta program. En del studieresor ingår också för att få erfarenheter om olika saker i Sverige. Man har oftast en guide så det kan vara bra att lyssna och se hur den personen arbetar för att få lite erfarenhet om hur en guide ska vara och bete sig.

I årskurs två så väljer man den inriktningen man vill gå, det vill säga att man väljer om man vill inrikta sig inom turism eller hotell. Du kommer också få välja egna inviduella val för att samla ihop till de poäng som man måste ha för att kunna ta studenten.
När du börjar tredje året kommer du att fortsätta jobba med den inriktningen du valt och så kommer du att få göra dina egna guidningar.
Efter att du har tagit studenten kan du välja att söka jobb direkt eller plugga vidare om du till exempel vill ha lite mera erfarenheter och få möjlighet till ett lite bättre jobb. Men för att du ska kunna plugga vidare måste du ha läst svenska 2 och svenska 3 som individuellt val.

– Skolmaten lagas av dem som går restaurang och livsmedel nere på saluhallen. Därför får vi inte samma mat som gymnasiet, vilket blir mycket godare, berättar eleverna.
– Några egenskaper som är bra att ha när man väljer Hotell och turismprogrammet är att man är positiv, trivs bland mycket folk, vågar att prata med okända människor och kunna hantera stressiga situationer, berättar Elin Johansson HT11

Text: Emma Lundgren MP09
Foto: Arkivbild HT


Hur en klassresa kan se ut

Klockan 07.00 onsdagen den 28/9 for vi i Turismklassen till stora staden Linköping för att i första hand äta hotellfrukost och därigenom få tips och idéer inför HT09:s hotellfrukost som äger rum på Saluhallen en onsdag framöver. När vi ändå var där passade vi även på att gå på en elektronisk medeltidsvandring inne i Linköping och runt den fantastiska domkyrkan.

När vi kom upp till Linköping delade vi oss i två grupper om fyra plus lärare för att sedan gå till respektive hotell, min grupp där jag, Lisa, Sofie, Hanna och Daniel ingick, gick till Hotell- Elite. Inne på hotellet blev vi väldigt positivt bemötta och fick en rundvandring av receptionschefen Emma Hellberg. Hon visade oss ett flertal olika rum där ett designrum stack ut ur mängden, men även flera stora konferenssalar. Designrummet var väldigt annorlunda, det var ett stort rum som var indelat av en stor glasvägg, på ena sidan var det toalett och ett badkar och på andra sidan själva sovrummet.

Hotellet i stort var ett lite äldre hotell som blivit mycket fint renoverat och moderniserat men ändå med lite gammaldags stuk kvar på stilen, mycket snyggt! Personalen var väldigt trevliga och visade upp en väldig familjekänsla av det lilla vi såg (kanske försökte lura oss, iså fall lyckades dom grattis!) och det var också därför jag kände att det var en praktikplats jag var intresserad av och nu även har inför praktiken.


Hotellfrukosten åt vi i deras nästa lilla matsal. Det var väldigt ihopkrupet men kan inte lägga fingret på om det var för trångt eller om det var mysigt. Maten var väldigt fräsch och fantastiskt god men tyvärr var det inte jätteorganiserat och därför lite svårt att plocka på sig av det man ville utan att missa något eller få fullt på tallriken för man inte trodde det var mer än det!
Jag hade aldrig tidigare ätit hotellfrukost i Sverige och blev väldigt positivt överraskad vilket jag tyckte var kul, något jag inte skulle ha något emot att göra igen. Det jag tyckte var lite dåligt med Hotell Elites frukost var upplägget som nämnts tidigare men även att vi inte kunde hitta någon specialkost såsom laktosfritt eller glutenfritt, men för övrigt fanns allt med!

Matilda provar guidad stadsrundtur i Linköping. Guiden är en handdator.  

Efter hotellfrukosten var det nästan så vi rullade till nästa stopp som var medeltidsvandring med handdatorer. Att bli guidad av en handdator och ett par hörlurar var även det något nytt för mig. Även om jag tyckte det var väldigt jobbigt att gå runt med en handdator och titta och lyssna var själva informationen väldigt intressant och något som intresserade mig men jag föredrar personlig guidning i form av fysisk guide! Det var ändå något som jag kan känna är bra för familjer eller andra som kanske känner dom inte riktigt hinner med en grupp eller inte vill lägga en förmögenhet för en privat guidning.

Sett över hela dagen tyckte jag det var väldigt kul och mycket intressant. Det jag ångrar är att jag inte gick in på Slottsmuséet. Man fick tyvärr väldigt mycket information omvad som fanns där när man redan gått förbi det. Men upplägget var väldigt bra och det blev mycket blandat och man orkade därför hänga med och vara intresserad hela dagen. Att skriva om det som jag gör just nu gör att jag inser hur mycket jag tog in, kanske på grund av handdatorerna eller anteckningarna, vem vet!
Det enda jag skulle göra lite annorlunda till nästa gång är att få en bild av medeltiden i Linköping redan hemifrån för att förstå det djupa i guidningen ännu bättre men helt klart något jag skulle vilja göra igen någon annanstans.

Text: Victor Lilja HT09



En koncentrerad Olivia Grönvall försöker få i lika mycket i alla glasen

Hej!


Jag heter Beatrice och jag kommer ifrån Överum. För ett år sen var det jag som satt och skulle välja vilken linje på gymnasiet jag ville gå. Mitt beslut var ganska lätt eftersom jag älskar att resa och jag vill jobba med människor. Att jag valde Hotell-och turismprogrammet (HT)har jag inte ångrat en sekund. Jag har en bra klass, det är mycket bra mat här nere och väldigt bra lärare.

Du som vill gå här måste känna att du klarar eller kommer att kunna lära dig att prata högt inför folk, vara flexibel och kunna lösa problem för det kommer det alltid komma upp någon gång. Du bör vara en person som kan ha ett leende på läpparna även om du har en dålig dag, kunna hälsa på folk som du kanske möter i lobbyn o.s.v.

HT och Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) ligger i Saluhallen nere på stan mittemot Intersport. Klassrummen på Saluhallen är sponsrade från olika företag och affärer t.ex. Corner, Lysingsbadet, ICA Kvantum o.s.v. och våra klassrum bär därför deras namn. På Saluhallen går just nu ca 140 elever så skolan är inte så stor. Maten är helt underbar då det finns en egen kock och elever som lagar maten, så här får vi ingen skolmat utan mer hemlagad mat. Eleverna som går kök hjälper till i maten, bakar desserter och bakverk ibland, som vi andra får till efterrätt.


Det här programmet läser man i tre år och efter tre år är du klar för att börja jobba men om du vill kan du även läsa vidare. I tvåan väljer man inriktning och det finns två inriktningar; ”Hotell och konferens” och ”Turism och resor”. När du har studerat klart har du många möjligheter till jobb du kan t.ex. börja jobba som: reseguide, flygvärdinna, jobba på hotell o.s.v.

Vi gör många studieresor, både ”stora” och ”små”. De stora resorna är när man åker iväg utanför Västervik eller utomlands. De lite mindre är när vi håller oss i Västervik.. Exempel på resor kan t.ex. vara: studieresor på olika hotell (hur rummen ser ut, hur personalen arbetar,) se vad det finns för olika turismföremål och turistattraktioner, (t.ex. Liseberg, Glasriket, Glashotellet, kända museum,).

Vem vet var din praktik blir? Din praktik kanske inte blir i Västervik eller på din hemort, utan i en annan ort och om du har tur kan din praktik bli utomlands. Vi har praktik i 16 veckor på tre år, praktiken har du i tvåan och trean.

Blir du intresserad av HT-programmet? Men dina kompisar kanske vill gå något annat? Då tycker jag du ändå borde söka hit för du kommer antagligen hitta nya kompisar och om du inte hittar nya kompisar eller känner att du inte trivs så har du två veckor från skolstart att göra ett omval. Det betyder att du har möjligheten att byta linje.

På lektionerna har vi väldigt roligt trots att vi sitter vid skolbänken. Vi kan sitta och prata, vi skämtar med lärarna, men när det ska jobbas så jobbar vi. Om man inte har kul i skolan vill man inte gå dit, men varje dag jag vaknar och ska till skolan vet jag att jag kommer att ha roligt även om jag jobbar. Här känns det som man är en stor familj.Nu har du har fått en liten blick i vad vi gör och jobbar med på HT. Jag hoppas att jag kommer se och träffa många av er till hösten!

Text: Beatrice Karlsson HT 11


Att jobba med människor är roligt


Viktor Lilja arbetar snabbt och effektivt.


Om du har planer för att jobba inom hotell eller turism så är Hotell- och turismprogrammet ett bra val för dig. Programmet infördes på Västerviks Gymnasie 2011 vilket betyder att det är ett ganska nytt program, för innan fick man välja det som inriktning i årskurs två på programmet Hotell och restaurang, eller som det heter nu Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Programmet håller till nere vid Saluhallen och lokalerna delas med restaurang och livsmedel som för det mesta håller på med matlagning och spenderar mycket tid nere i köket. Maten som lagas nere på Saluhallen görs av dem som går Restaurang och livsmedel och därför få vi som går här inte samma mat som dom på gymnasiet får, och så är maten här mycket godare.

Första året på Hotell- och Turismprogrammet får man lära sig alla grunderna inom hotell och turism och man arbetar mycket med muntliga presentationer och inledningar, och man kommer att få lära sig om hur de olika branscherna fungerar. Du kommer också att få lära dig att använda PowerPoint som är ett väldigt viktigt redskap inom detta program. Du kommer också att få göra en del studieresor för att få erfarenheter om olika saker i Sverige, och om man har en guide så kan man lyssna och kolla hur den personen arbetar för att få lite erfarenhet hur en guide ska vara och bete sig.

I årskurs två så väljer man den inriktningen man vill gå, det vill säga att man väljer om man vill inrikta sig inom turism eller hotell. Du kommer också få välja egna inviduella val för att samla ihop till de poäng som man måste ha för att kunna ta studenten.
När du börjar tredje året kommer du att fortsätta jobba med den inriktningen du valt och så kommer du att få göra dina egna guidningar.

Efter studenten kan du välja att söka jobb direkt eller plugga vidare om du till exempel vill ha lite mera erfarenheter och få möjlighet till ett lite bättre jobb. Men för att du ska kunna plugga vidare måste du ha läst svenska 2 och svenska 3 som inviduellt val.
Det som du kan bli efter att ha gått Hotell- och turismutbildningen är hotellreceptionist, guide, flygvärdinna och inom hotellreceptionistyrket och guide finns det flera olika jobb. Inom guidning kan man bli reseledare som följer med på resorna och guidar, eller vanlig guide som håller sig inom ett område.

Blir man hotellreceptionist så får man även om det behövs städa och hjälpa de personer som behöver lite extra hjälp och det finns också andra jobb som man kan vara receptionist inom till exempel på olika företag som säljer/bokar biljetter för olika resor och resmål.

Det är mycket praktik på Hotell- och turismprogrammet, vilket jag tror att de flesta tycker är väldigt roligt. Inom detta program tror jag att det kan bli ännu roligare eftersom att man kan prova på att jobba på hotell utomlands och få en inblick i hur arbetslivet är där. Du kommer att få praktisera 16 veckor totalt, alltså 8 veckor i årskurs två och 8 veckor i årskurs tre. Anledningen till att man inte praktiserar något under årskurs ett är för att man måste gå igenom grunderna så att man vet vad som gäller till exempel när man står i receptionen på ett hotell och när man ska leda guidningar.

Några egenskaper som är bra att ha när man väljer Hotell och turismprogrammet är att man är positiv, trivs bland mycket folk, vågar att prata med okända människor och kunna hantera stressiga situationer. Jag hoppas att den här informationen har gjort dig intresserad av att välja Hotell- och turismprogrammet och att du har fått en liten insyn om vad som händer och vad man gör och lär sig inom denna linje.

Välkommen hit!

Text: Elin Johansson HT11
Foto: HoT-arkivbild