Barn- och
Fritidsprogrammet

Bygg- och
Anläggningsprogrammet

Ekonomiprogrammet

El- och
Energiprogrammet

Handels- och
Administrationsprogrammet

Hantverksprogrammet

Hotell- och
Turismprogrammet

Humanistiska programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och
Livsmedelsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Vård- och
Omsorgsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet


Alexandra Johansson, Nadja Landstedt Rais, Oscar Direll och August Nilsson förbereder julbordet i Saluhallen.


RL – ett yrkesförberedande program

Känner du för att arbeta som kock, eller servitör efter gymnasiet? välj då den bästa linjen, det vill säga Restaurang och livsmedelsprogrammet!
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig det mesta som har med mat och livsmedel att göra. Du får också gå kurser som Service och Bemötande som är en kurs som visar hur man ska bete sig mot kunder och göra servicen så bra som möjligt. Du kommer att läsa de kurser som man måste ha med sig, alltså Svenska, Matematik, Engelska mm.

-Köket är uppdelat i två olika delar, kallkök och varmkök. I kallköket gör man förrätter och efterrätter medan i varmköket gör man de varma rätterna.
Du kommer få att testa på service i skolans egen matsal och ta emot kunderna, ta upp deras beställning och sedan servera dom med ett leende på läpparna. Alltså får du lära dig grunderna för service och för köket från första början. Ni kommer att bli indelade i olika grupper, beroende på hur många ni blir i klassen, och då ni kommer vara på olika ställen i en 4-veckors period då ni har karaktärsämne. Där får en grupp vara i köket, både i varm- och kallköket. Den andra gruppen får vara i serveringen och ta hand om gästerna när ni har restaurangen öppen, berättar Agnes Merell RL11

- Det finns många fördelar med att gå på RL. Det är t.ex. lätt att få sommarjobb, bra praktikplatser, man lär sig vett och etikett, jobba praktiskt och servera/laga mat åt gäster. Om man tjänar ihop tillräckligt med pengar så får man åka på en utlandsresa i trean. En annan bra sak är att vi har våran egen lilla skola mitt i stan, Saluhallen.
Det är inte jättemycket plugg utan det är mer praktiskt arbete. Man får stå två till tre dagar i köket, berättar eleverna.
- Sköter man sig bra i köket och skolan så har man chansen att få en riktigt fin praktikplats på en herrgård eller dylikt och det är en bra merit inför framtiden. Praktiserar gör man sammanlagt i 16 veckor. 8 veckor i årskurs 2 och 8 veckor i årskurs 3, säger David Holmberg i RL11.

Text: Emma Lundgren MP09
Foto: Restaurang- och livsmedelsprogrammet


Framtiden och fördelar med programmet

Resturang-och livsmedel är ett yrkesförberedande program, du behöver alltså inte plugga vidare om du inte vill. Du lär dig mycket på programmet, du får både arbeta i kallkök och varmkök, även i serveringen. I kallköket lär du dig allt från att baka småkakor till att göra stora glasstårtor, i varmköket får du lära dig allt ifrån att laga soppor till att lägga upp maten på ett snyggt sätt.
I serveringen får du lära dig om dukning, servering, och mycket namn på bestick och glas, berättar Linn Bäckmark.

Självklart är man inte bara i köket och har roligt, du läser även alla obligatoriska kurser som finns på gymnasiet, säger Alexander Roth. Under det tredje året finslipar du ditt arbetskunnande. Du får även göra egna guidningar och ansvarar för att gästerna får den service de betalar för. Du har också chansen att starta ett eget företag under ditt sista år.
Efter din utbildning kan du vara redo för att utveckla dina kunskaper på olika högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor. Men du måste välja till svenska 2 och svenska 3 för att få behörighet att börja på dessa skolor efter din gymnasietid. Man måste inte gå på dessa skolor, utan du kan börja jobba direkt om du vill det, du har med andra ord en färdig utbildning när du har gått klart programmet.

Agnes Merrel på väg
ut till gästerna.

 

Text:Dennis Johansson MP09
Foto: Restaurang- och livsmedelsprogrammet


Smaka på Tjust


Har du funderingar kring restauranglivet? Eller har du frågor om världens alla livsmedel? Ja då är restaurang och livsmedel rätt val för dig. Ett bra val om du tilltalas av variationer mellan praktik och teori.

En av de många aktiviteter som sker på Restaurang- och livsmedel är en händelserik aktivitet som kallas ”Smaka på Tjust” som utförts under många år. Förutom mat står både konst och hantverk sätts i centrum.

Under dagen var restaurangen öppen för folk att besöka och provsmaka deras mat, i detta fall varmrätter. Men klassen är stor och alla står så klart inte och gör varmrätter, utan också desserter. Service sattes på prov då inga lärare deltog i evenemanget. Linn fick ta emot beställningar och sköta betalningen själv. Marknadsstånden som fanns utanför skolan var väl förberedda med bakverk och andra ting som under en månads tid blivit inövade för att nå perfektion och förhoppningsvis en god rekommendation av köparen.

Försäljning av Strömmingsburgare på ”Smaka på Tjust” På bilden från vänster Alexander Roth, Erik Larsson, Anna Dahlqvist och Sabina Rosengren.

En av anledningarna till att detta evenemang hålls av elever på Gymnasiet är för att i trean kunna ta del av en studieresa som varje år brukar hålla till utanför Sveriges gränser. Erik Larsson, studerande på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, säger att man inte ser resan som ett mål utan mer som en lättförtjänt bonus.

Text: John Widerström MP09



RL – Min väg. Kanske även din?


Det är mycket att hålla reda på inför ett julbord tycker Alexandra Johansson och Helena Andersson

Tycker du det är lätt med ditt gymnasieval? Kanske har du vetat vad du vill bli sedan länge. Men för vissa är det svårt och man har så mycket att välja emellan, men ändå är det inget som tycks passa.

För mig var det sistnämnda. Jag går nu på Restaurang- och livsmedelsprogrammet och det hade jag som en tanke frå början. Men ändå så valde jag efter kompisarna och i tron att Samhällsprogrammet var bättre. Men det var för mycket plugg. Där hatade jag att gå till skolan och fick inget gjort, till RL längtar jag och det är sjukt kul! Det är det bästa val jag gjort.

Här lär man sig jättemycket men med ett lugnt tempo och med mer trevliga och roliga lärare. Eftersom vi är en liten egen skola nere i stan så blir det närmare mellan människorna och vi får även egen skolmat som är mycket godare och bättre än uppe på gymnasiet.

Hur kan en vecka se ut på RL? Jo, måndag - onsdag har vi vanliga lektioner. Vi har svenska, matte, engelska, idrott och våra karaktärsämnen under detta år är hygien, livsmedel och service och bemötande. På torsdagseftermiddagen är vi i köket och har oftast förberedelser inför öppningen av restaurangen på fredagen då vi är där hela dagen, 8.20-14-30!

Hur en dag i köket ser ut varierar men de som serverar bemöter kunderna och tar deras beställningar, bär ut mat och tar betalt – så som det ska gå till. Hur man serverar på rätt sätt lär vi oss så klart! De i köket lagar förrätt, varmrätt och dessert efter dagens meny. Vi lägger upp maten fint på tallrikarna och ’’servar’’ servicen.

 

Brödet fixar Oscar Direll.  

Efter tre år är du klar för att kunna gå ut i yrkeslivet och börja jobba! Men vad kan man jobba med då? Jo, självklart som kock eller inom servering och du kan jobba överallt i världen.

Du är alltså inte fast här i Sverige om du drömmer dig utomlands! Men du kan även välja att studera vidare på högskola. Men då måste man läsa till tre kurser men dom kan man välja till som individuellt val eller utökade kurser. Så på detta program har du många möjligheter.

Skolämnena blandas med det praktiska i köket, i serveringen och kunskapen om allt som hör därtill! Jag har bara gått några veckor än så länge men vi har redan varit mycket i köket och haft försäljning av våra produkter och en matsal full av gäster som varit och ätit. Hädanefter har vi Restaurangen öppen för allmänheten en gång i veckan. Vi är tre grupper som byts om att ha hand om servering, varm- och kallkök. Det är det som är så bra, att man direkt slussas in i verkligheten med gäster och service. Det är inte vanligt skolarbete, man känner sig mer vuxen. Överskottet av försäljning och all dricks vi får går direkt ner i vår klasskassa som vi ska ha till en studieresa i trean, how nice?!

Allt händer med högt tempo och med mycket samarbete. Man får hänga med och göra allt så bra man kan! Men om ni inte är stresståliga och redo att arbeta hårt ska man nog söka något annat, för inom restaurangbranschen är det hårda tider och arbetet är inte alltid det lättaste!

För mig handlar gymnasiet om att växa upp, lära känna nya människor och hitta sin väg i livet och det har jag gjort, för RL är ett kul och lärorikt program. Så jag hoppas ni väljer rätt och att många av er väljer RL. Om ni är osäkra och inte vet vad ni vill bli, så tror jag att RL är ett smart val!

Text: Anna Dalqvist
Foto: Hans Spåre, RoL-arkivbild