Barn- och
Fritidsprogrammet

Bygg- och
Anläggningsprogrammet

Ekonomiprogrammet

El- och
Energiprogrammet

Handels- och
Administrationsprogrammet

Hantverksprogrammet

Hotell- och
Turismprogrammet

Humanistiska programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och
Livsmedelsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Vård- och
Omsorgsprogrammet

Industritekniska programmet


Svetsning- ett arbete som kräver noggrannhet och tålamod

Bra utbildning på Industritekniska programmet


Plåt och svets är en bra utbildning tycker Albert Svensson och Viktor Karlsson som går i tvåan. Man får ha praktik i både tvåan och trean.
- Vi får svetsa, tillverka olika saker och vi får även lära oss ritningsläsning, säger Albert Svensson.
Viktor Karlsson tycker att de är lätt att komma in på industriprogrammet och att det är en bra utbildning som ger jobb efter skolan.

Det finns gott om praktikplatser inom Västervik. Vi har praktik två dagar i veckan i tvåan och tre dagar i veckan i trean som sammanlagt blir 16 veckor. Det finns mycket jobb som industriarbetare. Grundlönen är 21 000 och den stiger med bra utbildning. Vi gör en del studieresor och då bär det oftast av till Linköping då vi besöker Flygvapenmuseet. Just nu går det bara en tjej på hela industriprogrammet och det hoppas vi att det kan bli ändring på, säger Viktor och Albert glatt.


Marcus Hellman och Hampus Karlsson tycker om att jobba vid CNC-maskinen

Få lätt jobb efter man har gått CNC skär

- Det är stor chans att få jobb efter gymnasieutbildningen. Man lär sig mycket på våra lektioner om hur maskiner fungerar och hur man kan laga dem, säger Fredrik Östlund som går andra året i industri, inriktning CNC skär. Det är inte bara maskiner, man får även använda datorerna till olika sorters arbeten.

- CNC skär låter oss få pröva på riktiga jobb. Det är lätt att hitta APL-platser inom Västerviks kommun så man behöver inte söka runt om i andra kommuner om man inte själv vill. Det är mera teori i ettan om hur allt fungerar så då har vi ingen APL. I tvåan har vi APL två gånger i veckan där vi får välja själva var vi vill vara, men om vi behöver hjälp med att hitta APL-plats så får vi det. Sedan i trean har vi APL tre gånger i veckan, berättar andraårseleven Andreas Andersson.

Efter gymnasiet så är det lätt att skaffa jobb. Eftersom man har så pass mycket APL under gymnasietiden blir det att de ställen man har arbetat på är intresserade att anställa eleverna inom arbeten som tex CNC-operatör, mekaniker eller att arbeta på en vanlig verkstad.
- Jag valde det här programmet för att det är lätt att skaffa jobb efteråt och man får bra betalt, säger Fredrik Österlund.

Text: Amanda Johansson, Josefine Andersson och Jenny Ingbrand
Foto: Ashraf Isa