Barn- och
Fritidsprogrammet

Bygg- och
Anläggningsprogrammet

Ekonomiprogrammet

El- och
Energiprogrammet

Handels- och
Administrationsprogrammet

Hantverksprogrammet

Hotell- och
Turismprogrammet

Humanistiska programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och
Livsmedelsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Vård- och
Omsorgsprogrammet

Hantverksprogrammet - Finsnickeri

Finlir på snickeri

Här är utbildningen för dig som är intresserad av materialet TRÄ och praktisk problemlösning. Givetvis för dig som vill utbilda dig till möbelsnickare, Inredningssnickare, maskinsnickare. Vill du sedan fortsätta finns olika inriktningar som tex. Båtbyggare, instrumentmakare, inredningsarkitekt eller fortsätta på universitetet med möbelsnickeri, möbelformgivning, möbelrenovering . Eller bara bli praktiskt kunnig.

Om Du Vill så är utbildningen Högskoleförberedande , du väljer.

Läs mer hos Träplugg !


Du kommer förutom att snickra arbeta med programmering av NC och ritteknik både med penna och dator. Samt utveckla dina estetiska förmågor.

Du kommer att läsa entreprenadskap som ger dig en inblick i företagandets villkor.

Ord som förknippas med yrket: estetiskt tilltalande, snygga detaljer, noggrannhet, ordning och reda, funktion, proportioner, fina ytor.

Vår Branschorganisation ordnar yrkes SM i möbelsnickeri som är öppen för ungdomar till de fyllt 21år, och nu i höst kommer två av våra elever att vara med i tävlingen. Ett kul sätt att kolla om ens kunskaper håller.

Bonus: Du får köpa dina egengjorda möbler till självkostnadspris och får egna möbler till ditt första hem.

   

 

Under vårterminen får elever på Snickeri och Möbel chans att ställa ut de projektarbeten som det har jobbat med under hela sista året i trean. Vi har varit och pratat med Lukas Fridén som går tredje året på hantverksprogrammet, inriktning snickeri. Han berättar för oss att programmet överraskat honom positivt och att det varit över förväntan. Det finns goda chanser till jobb efter avslutad gymnasiegång, många företag söker både tjejer och killar som gått en teknisk yrkesutbildning. Lukas visste inte riktigt vad han ville gå på gymnasiet men föredrog praktiskt arbete framför teori.

I 20 år har ett samarbete pågått mellan Västerviks Gymnasium och Berufkoleg i Viersen, Tyskland. Detta utbyte fick sin start genom EU-projektet som då hette Comenius. Elever får chansen att ha praktik i tre veckor, i ett helt annat land. Mer spännande, lärorik praktik får man leta efter!

 

   

Text: Moa Svensson, Elin Nordström MP09
Foto: Ashraf Isa MP09